POČETNA O NAMA NOVOSTI KONTAKTI HRVATSKI
VINA VINO I HRANA POSTANI PARTNER AKADEMIJA VINA VINO PARTNER VINA BELJE
 
VINO PREDAVANJA I PREDAVAČI PROGRAMI PRIJAVE I KONTAKTI OSTALI SPECIJALNI PROGRAMI KALENDAR DOGAĐANJA CILJ AKADEMIJE VINA
 
GODIŠTA ODREĐUJU KARAKTER VINA
Osnovne su prepoznatljivosti vina ime, sorta, podneblje, dakle terroir, ali i godine berbe.
<>
   
Vino
Vino je začudno piće. Ono nije samo poljoprivredni proizvod, ono nije samo prehrambeni proizvod. Vino je naravno sve to, ali je ono prije svega kulturološko piće.

Zašto? Stoga, što je vino, otkako je čovjeka, u pojedinim krajevima definiralo njegov opstanak, njegov razvoj, način života, navike, kulturu. Vino je i danas prestižni  proizvod, vino je in.

Što je to u vinu što mu daje takav značaj?

To je prije svega bogatstvo senzacija koje pruža našim osjetilima. Vino je proizvod za užitak. U vinu je kao u niti jednom proizvodu naglašena njegova osobnost, njegova prirodnost i izvornost koje mu daje pojedini terroir. Jeste li vidjeli dvije iste graševine a da potječu iz različitih vinogorja ili različitih proizvođača u istom vinogorju? Dodajte ovome i osobnost, preferencije, ukuse i životne navike svakoga od nas. Stavite, naravno, i čašu vina ispred svakoga! Dobili smo, naravno, izuzetnu širinu senzacija, doživljaja, užitaka. Koji proizvod to još ima?

Gdje je mjesto vinu?

Naravno prije svega u onome što zovemo gastronomijom. A tu mislimo najčešće na složena sljubljivanja vina sa hranom na visokom nivou, za hedoniste. Ali vinu je mjesto i uz jednostavno jelo koje konzumiramo svaki dan.

Ima li imalo značajnijeg događaja u vašem životu a da nije vino uz vas?


Akademija vina, koju smo organizirali za vas ima zapravo zadaću istaknuti kulturu uživanja u vinu, otvoriti vrata bogatstvu senzacija, uputiti vas kako u njima uživati, kako otkrivajući pojedina svojstva zapravo otkrivati sebe, koristeći svoja osjetila.

Kulturu vina baštinimo od naših starih i odavna. No danas tu kulturu nadograđujemo, razvijamo i stvaramo nove trendove, nove vrijednosti.Budite dio ovih kretanja, istražujte taj začudni svijet vina, upoznajte svoja osjetila, upoznajte sebe. 

Mr.sc Franjo Francem – dopredsjednik  Hrvatskog sommelier kluba