POČETNA O NAMA NOVOSTI KONTAKTI HRVATSKI
VINA VINO I HRANA POSTANI PARTNER AKADEMIJA VINA VINO PARTNER VINA BELJE
<<< povratak na novosti
milenijska_1100.jpg
13.09.2010
Jaskanski pehar podruma MLADINA
U Jastrebarskom je na početku Jaskanskih vinskih svečanosti snimljena 212. milenijska fotografija Šime Strikomana.U vinogradima Mladina, u vlasništvu koncerna Agrokor, više stotina berača u narodnim nošnjama oblikovalo je oblik tradicionalnog bilikuma – prigorskog vinskog pehara.

Snimanjem milenijske fotografije službeno su započele tradicionalne Jaskanske vinske svečanosti koje je na otvaranju svečano otvorio Predsjednik Republike Hrvatske, prof.dr. Ivo Josipović.

U našoj 700 godišnjoj povijesti vinogradarstva i podrumarstva u Jaski i okolici vinske čaše,pehari i bilikumi zauzimaju vrlo važnu ulogu

Pod raznim nazivima,kroz vrijeme,kao što su pehar, srabljivac, polić, kelih, mudrijaš, bilikum ili najslađe,kajkavski "peharček moj",pratio je ovaj uporabni predmet najteže i najveselije trenutke u životima naših vinogradara,njihovih obitelji i prijatelja. 

 

Nebrojene zdravice,bratimljenja,dobrodošlice,nazdravice, vjenčanja rođenja,pokopi i svakodnevne brige i veselja bili su uvijek uz vinski pehar. Opjevale su ga brojne vinske pjesme. U povijesti ga još nalazimo na brojnim umjetničkim slikama poznatih jaskanskih slikara.
 
Postoje stotine varijanti,veličina,kvaliteta,namjena i izvedbi.
U podrumima,pivnicama,hisima,kletima,farofima,dvorcima i kućama ima ih iz svih krajeva srednje Europe (Austrija, Mađarska, Češka, Njemačka,Slovenija,Hrvatska ),izrađeni su od raznih materijala (keramika, porculan, kamenina, staklo, metal, drvo, zemlja) ali najljepši i najdraži su svakako vinski pehari stvoreni rukom naših domaćih lončara (u povijesti najpoznatije selo sa tradicijom lončarstva-Rastoki u Svetojanskom kraju).
 
Upravo svojom jednostavnošću,profinjenim izgledom i formom daju našem kraju posebno obilježje. Smatram kako bi i suvremeni vinari u svojoj ponudi trebali dati veći značaj toj našoj autohtonoj,tradicionalnoj priči o vinskom peharu-bilikumu.
 

 

Pretraži novosti
POČETNA | O NAMA | NOVOSTI | VINA | VINO I HRANA | POSTANI PARTNER | AKADEMIJA VINA | VINO PARTNER VINA BELJE | KONTAKTI
Copyright (c) 2013. AKADEMIJA VINA. Sva prava pridržana.
Opći uvjeti  //  Izjava o tajnosti i povjerljivosti podataka

Web dizajn iDEA studio