POČETNA O NAMA NOVOSTI KONTAKTI HRVATSKI
VINA VINO I HRANA POSTANI PARTNER AKADEMIJA VINA VINO PARTNER VINA BELJE
<<< povratak na novosti
agrokorvina-20120517-001_155659.jpg
17.05.2012
OZ CLARK U AKADEMIJI VINA
Akademija vina Agrokor vina ugostila je u utorak Oza Clarkea, jednog od vodećih svjetskih vinskih stručnjaka i poznavatelja vina te najutjecajnijih britanskih vinskih autora.

Uzvanicima i predstavnicima medija, Oz Clarke prezentirao je ovom prilikom trendove u svjetskom vinskom biznisu, odnos hrvatskih vina u odnosu na svjetsku konkurenciju, ali i ocjenu rada domaćih vinara. Na tipičan britanski način, svojim ležernim i duhovitim nastupom oduševio je prisutne.
Oz Clarke prvi je put posjetio Hrvatsku 2009. godine. Oduševljen je prirodnom i klimatskom raznolikošću Hrvatske koja je pogodna za stvaranje vrhunskih vina. Posebno su ga se dojmili vinogradarski položaji Istre te Podunavlja  u kojima vidi veliki potencijal. Posebno je pritom istaknuo Dunav, kojeg smatra najvažnijom rijekom u svijetu u smislu vinskog potencijala, a mi ga ne koristimo dovoljno.  Svoju zaljubljenost u vina opisao je rečenicom „Vino je užitak i omogućuje ljudima sretniji život.“ Svoj vinski entuzijazam već dugi niz godina uspješno prenosi širom Velike Britanije i svijeta te se kao autor prve „vinske televizije“ u Engleskoj može pohvaliti činjenicom da je uspio građanima širom Engleske usaditi ljubav prema vinu, prema okusu i zadovoljstvu koje taj okus pruža. Engleska prije dvadesetak godina nije poznavala kulturu pijenja vina, a danas je to zemlja u kojoj velika većina pije vino i u njemu uživa.
 „Hrvatska je spoj tradicije i modernog“, istaknuo je Oz Clarke. Poručio je kako je važno poštivati i njegovati tradiciju, ali i težiti  uvijek novom i modernijem. Pohvalio je trud i ulaganja hrvatskih vinara upravo u stvaranje modernijih vina i vidi veliki pomak u kvaliteti od svog prvog posjeta Hrvatskoj.  Ono što je također važno, kako je istaknuo, jest otvaranje izvoznih tržišta i plasman hrvatskih vina na tržišta Europe i svijeta. Hrvatska bi, kako kaže, mogla i trebala postati vrlo značajna vinska destinacija u Svijetu zbog svojih specifičnosti.
Oz Clarke, vodio je u Akademiji vina i degustaciju odabranih bijelih i crnih vina.  Među izabranim vinima posebno ga se dojmio Teran Vina Laguna koji je za njega poseban i specifičan, puno mekši i pitkiji od drugih koje je kušao.  Za malvaziju je istaknuo kako je to vino koje treba piti mlado jer  tada pokazuje svoje najbolje karakteristike, a upravo je kušana Malvazija 2011. iz Vina Laguna tipičan primjer takve malvazije. Hrvatska graševina i frankovka, kako kaže OZ Clarke, mogu se smatrati našim autohtonim sortama, jer su doista specifične u odnosu na te sorte u drugim područjima. 
Ovom prilikom istaknuo je i podatak da je ove godine 60-godišnjica vladavine kraljice Elizabete koja je 1962. za svoju inauguraciju naručila 11.000 boca traminca iz Iločkih podruma. Za traminac Principovac  Iločkih podruma OZ Clarke je rekao „Sve što želim je sjesti pored rijeke, upijati zrake sunca i reći: donesite još jednu bocu.“

Oz Clarke, Irac iz Canterburya, više od 25 godina profesionalno se bavi vinima. U tom periodu osvojio je mnoštvo nagrada, uključujući i titulu svjetskog prvaka u kušanju vina. Autor je nekoliko cijenjenih i uspješnih knjiga o vinima kao što su Atlas of Wine, godišnji Pocket Guide.  Također voditelj je više TV i radio programa u Engleskoj,  a smatra se i jednim od najutjecajnijih i najcitiranijih britanskih vinskih autora.
 

Pretraži novosti
POČETNA | O NAMA | NOVOSTI | VINA | VINO I HRANA | POSTANI PARTNER | AKADEMIJA VINA | VINO PARTNER VINA BELJE | KONTAKTI
Copyright (c) 2013. AKADEMIJA VINA. Sva prava pridržana.
Opći uvjeti  //  Izjava o tajnosti i povjerljivosti podataka

Web dizajn iDEA studio