POČETNA O NAMA NOVOSTI KONTAKTI HRVATSKI
VINA VINO I HRANA POSTANI PARTNER AKADEMIJA VINA VINO PARTNER VINA BELJE
 
Vino i hrana

Opće je pravilo da se laganija jela sljubljuju uz laganija vina, a teža vina s jačom i pikantnijom hranom. Osim toga, ako je posluženo više slijedova i koji će se sljubiti uz više vrsta vina, u pravilu se kreće s lakšim, nježnijm, bijelim vinima, a završava crnim, moćnim vinima. I još je jedno pravilo s kojim se nemože pogriješiti – kombinacija vina i jela iz istog kraja uvijek dobro pašu jedno s drugim. Najbolje jelo može pokvariti loš izbor vina pa stoga da bi dožijevli vrhunac gastronomskog užitka  važno je znati spojiti uz određeno jelo idealno vino.

 
 
SIREVI
I sir i vino proizvodi su fermentacije i mogu se konzumirati dok su svježi i mladi, a i kasnije kada sazriju. Bitno je da uz mlade, blage sireve idu isto takva vina, a uz zrele jake sireve sljubljuju se dozrijela, snažna vina.
 
RIBA
Kaže se da uz ribu najbolje ide bijelo vino, ali to nije potpuno točno.Sve ovisi o načinu pripreme ribe, o vrsti ribe i o umacima s kojima se ona servira.
 
MESO
Pravilo odabira vina uz meso je jednostavno – bijelo meso uz bijela vina , a crveno meso uz crna vina. Jedino umak uz meso može malo promijeniti to pravilo.
 
TJESTENINA
U kombinaciji tjestenine i vina moguće su doista velike varijacije, ali samo zato što se tjestenine jedu s raznim umacima pa zapravo oni određuju koje će vino biti idealno za sljubljivanje.
 
SUHOMESNATO
Sušeno i dimljeno meso kao što su pršut ili kulen daju moćnu podlogu jakim vinima, pa takve delicije mogu podnijeti ozbiljna vina s izraženim tijelom i snažnom aromom.
 
KOLAČI
...za kraj nešto slatko – kolači! Oni se uglavnom najbolje sljubljuju s slatkim, poluslatkim ili polusuhim vinima.
POČETNA | O NAMA | NOVOSTI | VINA | VINO I HRANA | POSTANI PARTNER | AKADEMIJA VINA | VINO PARTNER VINA BELJE | KONTAKTI
Copyright (c) 2013. AKADEMIJA VINA. Sva prava pridržana.
Opći uvjeti  //  Izjava o tajnosti i povjerljivosti podataka

Web dizajn iDEA studio